Hogyan kell táplálni a kerti tavak halait
A halak és különösen a KOI pontyok etetésekor néhány alapvető szabály érvényes. Ezek betartásával megkönnyítjük a munkánkat és a halak sokkal életerősebbek lesznek.
Tápláléktípus kiválasztása - ponty vagy tokhal számára
Ha a kerti tóban csak ponty, kárász vagy aranyhalak van, akkor a KOI eledelt választjuk. Az évszaktól függően más-más táplálékot kell adni, erről majd később beszélünk. Ha a tóban csak tokhal van, akkor a tokhalaknak szánt táplálékot adjuk. Ha a tóállomány vegyes, akkor mindkét típusú tápot egyszerre adagoljuk. Mivel a tokhaleleség több húst tartalmaz, minden hal számára vonzóbb. Ha tokhalaknak szánt eledelt és pontyeledelt egyszerre tennénk a tóba, akkor a pontyokat tokhaleledellel etetnénk, amit nem szeretnénk. Ezért a pontyokat először a nekik szánt, általában úszós eleséggel etetjük. Majd ezután, a tokhaleledelt- granulák formájában, amelyek elmerülnek, szórjuk a tóba. Ezek a tokhalaknak maradnak, és a már jóllakott pontyok észre sem veszik majd őket. A tokhalfélék, keszegfélék és az aranyhala a szokásos Multi Mix keverékkel táplálhatók, vagy kiegészíthetők kiegészítő táplálékkal.
Tokhal táplálék
E halak takarmánya főként húsból áll, így nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz. Ez a táplálék nagyon gyorsan lemerül a tó fenekére, ahol a tokhalak vannak. A webáruházunkban a tokhalaknak szánt Ibuki Sturgeon tápot kínáljuk, amely Hollandiában van gyártva. A tokhalakat tavasztól - őszig a pontyokkal együtt etetjük. Ha egyedül vannak a tóban, akkor valamivel tovább is lehet őket táplálni.
Táp a KOI pontyoknak és a pontyféléknek
Ezek a tápok sokkal könyebbek a tokhalaknak szánt tápoktól, és a víz felszínén lebegnek. Az Ibuki táp granulátum vagy pellet formájában kapható. Nem ajánljuk a felfújt haltápot. A térfogatuk nagy és nagyon olcsónak látszanak, de a valóságban a térfogatukra levetítve kevés a tápértékük. A koi pontyokat naponta egyszer, max. 2x tápláljuk. Tavasszal az etetést akkor kezdjük el, amikor a vízhőmérséklet 10 fokra vagy annál magasabbra emelkedik, és fordítva, ősszel akkor hagyjuk abba a táplálást, amikor a vízhőmérséklet ez alá csökken. A pontyokat az év különböző időszakaiban különböző típusú táplálékkal etetjük. Ennek oka, hogy tavasszal és ősszel, amikor a víz hűvösebb, a pontyoknak több rostra van szükségük, és fordítva, nyáron, amikor erősen növekedhetnek, célszerű nagyobb arányú fehérjét tartalmazó táplálékot adni nekik.
Tavasz
A koi pontyokat akkor kezdjük el etetni, ha a víz hőmérséklete, több mint 10 fok Celsius. A következő tápokat használjuk:
Wheat Germ – sok rostot tartalmaz, mivel a pontyok nem tudnak sok fehérjét megemészteni
Spirulina Color – Spirulinát tartalmaz, amely támogatja az immunitást és javítja a színeződést.
Multi Mix – univerzál, egész évre szánt táp. Keszegek és fátyolhalak táplálására. A tél után legelőször is az immunitás a fontos. Ezt a tápot nyáron is lehet adni.
Ilyenkor szűrőbaktériumokat is adunk a vízhez, és a halak táplálékát probiotikumokkal is kiegészíthetjük.
Nyár
Amint a víz elkezd felmelegedni 20 fokra, a növekedés érdekében több fehérjét tartalmazó tápot adhatunk. Ilyenkor a pontyokat a megfelelő táplálkozással már lassan elkezdjük felkészíteni a télre. Alkalmas tápok:
Orange – A magasabb fehérjetartalomnak köszönhetően elősegíti a növekedést és a megfelelő színeződést
Grower – ideál a kisebb halaknak. A nagy fehérje tartalom biztosítja a megfelelő növekedést. Még nagyobb a tápértéke, mint az Orange tápnak.
Spirulina Color – ha javítani kell a halak színeződését
Multi Mix – egész éves táp a kárászoknak.
Ősz
Amint a hőmérséklet csökkenni kezd, visszaváltunk alacsonyabb fehérjetartalmú tápra. Ha a halak nem akarják elfogadni a lebegő tápot, ami a hőmérséklet csökkenésével előfordulhat, merülő eleséggel is próbálkozhatunk. Alkalmas tápok:
Wheat Germ
Spirulina Color
Multi Mix
Tél
Ebben az évszakban a halakat nyugton hagyjuk és nem tápláljuk őket. Követjük az általánosan érvényes ajánlásokat - azaz a szűrés visszaszorítása vagy eltávolítása és annak biztosítása, hogy a felület ne fagyjon be teljesen. Ha a tó eléggé mély, akkor a halak egész nyugodtan áttelelhetnek benne. Fontos, hogy a táp egész évben, vagyis tavasszal, nyáron és ősszel jó minőségű legyen. Csak így lehetséges a tél problémamentes átélése. A takarmány minősége azt is meghatározza, hogy tavasszal esetleges betegségekkel kell-e szembenéznie. Táplálja halait megfelelően.